ЗА ГРАНИЦИТЕ НА MACEDONIA SECUNDA – ФАКТИ, ПРЕТПОСТАВКИ, РАЗМИСЛУВАЊА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Границите на Римската Империја, коишто флуктуирале низ импе-ријалната историја, биле комбинација од природни препреки и вештачкиутврдувања што ја одвојувале нејзината територија од „варварските“ земјиоколу. При проценувањето на територијата на Римската Империја, можеда забележиме различни географски и вештачки административни демарка-ции. На периферијата ги има границите што ги определуваат физичките ра-бови на империјата, кои географски ја утврдувале не само големината на Им-перијата, туку ги определувале и границите на територијата што требалода биде под владение на администрацијата на Империјата. Проширувањетона Империјата во доцнорепубликанскиот и (раниот) империјален период до-вело до зголемување на провинциските територии и граници, одвојувајќи гиразличните провинциски територии една од друга. Изворите за топографија-та на Македонија во римскиот период се многу сиромашни и покрај многутегеографски и историски дела кои ја третираат нејзината територија. За по-степеното менување и прекројување на административните граници, созда-вањето нови и укинувањето на старите провинции, изворите нудат фраг-ментирана слика, понекаде задржувајќи се само подетално на дефинирањетона границите. Во тој поглед, обидот за дефинирањe на точните граници меѓудоцноантичките провинции се темели на неколку сигурни факти и многупретпоставки.
Keywords: ДОЦНА АНТИКА; РИМСКИ ПРОВИНЦИИ; АДМИНИСТРАЦИЈА; МАКЕДОНИЈА; ГРАНИЦИ