ПСИХОМЕТРИСКА АНАЛИЗА НА КРАТКАТА ВЕРЗИЈА НА СКАЛАТА НА СТАВОВИ КОН ЛЕЗБЕЈКИ И ГЕЈ-МАЖИ (ATLG-S) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Истражувањето е спроведено со цел да ги испита психометрискитесвојства на кратката верзија на Скалата на ставови кон лезбијки и геј-мажи(ATL-S) преведенa на македонски јазик. Вкупно 500 студенти на додиплом-ски студии кои студираат на пет различни дисциплини (медицина, стома-тологија, психологија, специјална едукација и рехабилитација и социјална ра-бота) доброволно учествуваа во истражувањето со давање одговори на неколкупрашалници: целниот инструмент (ATLG-S), Скала на трансфобија (TS),Тест за коефициент на емпатија со осум ајтеми, кратка верзија на Скалатана ориентација кон доминација (SDO) и кратка верзија на Скалата за довер-ба во луѓето.Анализата на податоците укажува на тоа дека внатрешната конзис-тентност на ATLG-S скалата е соодветна како за целиот инструмент (α =.90), така и за супскалите за ставот кон лезбијките (α = .85) и кон геј-мажи-те (α = .77). Спроведената експлораторна факторска анализа со методот наглавни компоненти, проследена со облимин ротација, извлече двофакторскорешение на внатрешната структура на инструментот. Иако не е во соглас-ност со претходните наоди, добиената структура може да се објасни и да сесмета за адекватна. Проверките на валидноста со методите на разлики ме-ѓу групи, тестовите на конвергентна и на дискриминантна валидност, увер-ливо потврдија дека ATLG-S е валидна и релијабилна мерка за негативни ста-вови кон хомосексуалноста и ја поддржуваат неговата употреба какоинструмент кај студентите и практичарите кои работат во т.н. помагач-ки професии.
Keywords: ПСИХОМЕТРИСКА АНАЛИЗА; ХОМОФОБИЈА; ПОМАГАЧКИ ПРОФЕСИИ; ATLG-S