МОЖНОСТИ ЗА ЕФИКАСНА ЗАШТИТА ОД БИОЛОШКОТО ОРУЖЈЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Иако со микрометарска величина, биолошкото оружје употребено ка-ко акт на биотероризам претставува глобална опасност. Сè повеќе како мер-ка на безбедност, се размислува за можноста на употреба на биолошкотооружје како средство на субверзивна активност отколку како средство наотворено војување. Современата бактериологија овозможува повисоко ниво натехники за создавање нови смртоносни агенси за биолошко војување. Меѓуна-родните забрани за производство и употреба на биоагенси не се доволна га-ранција и заштита од евентуална употреба на таквите агенси во една иднатотална војна, ниту, пак, се пречка за употреба во терористички цели.Тука, се поставува прашањето за можностите за остварување целосна заш-тита изразена низ формите на биоодбрана и биобезбедност. Во овој труд есистематизиран обид да се испита (не)оправданоста на ужасувачкиот стравод модерните технологии на генетски инженериг и можностите за производ-ството на нови, поопасни агенси. Резултатите укажуваат на релативносмирувачки/утешителни ставови во биомедицинската заедница за прера-ната, но, сепак, реална можност за едно апокалиптично сценарио како по-следица на употребата на биоагенси. Во прилог на таквите ставови говорат инаучните податоци за релативната ефикасност на постоечките постапкиза откривање на агенсите и згрижувањето на загрозените/заразените субјек-ти врз кои би се примениле антибиотско лекување, терапии засновани напасивни антитела и мерки на профилакса.
Keywords: БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ; БИОЗАШТИТА; ВИРУЛЕНТНОСТ; ПРОФИЛАКСА; ИМУНИЗАЦИЈА