СИСТЕМАТСКИ СЕМЕЕН ПРИСТАП ВО РАБОТА СО ЛИЦА СО НАРУШУВАЊЕ ВО ИСХРАНАТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Нарушувањата во исхраната биле познати од дамнешни времиња, ново денешно време тие претрпеле многу измени. Првите записи за нарушува-ња во исхраната се забележани уште во античко време, па кај римските им-ператори итн. Постојат пишувани документи за изгладнувања и прекин наменструалниот циклус кај монахињи уште од деветтиот век. Сенека, затогашниот начин на живеење, рекол: „Луѓето јадат за да пoвраќаат и повра-ќаат за да можат повторно да јадат“. Тоа, во суштина, ја претставува раз-ликата на тогашниот начин и стил на живеење и денешните нарушувања воисхраната, при што основната цел е намалување на телесната тежина.Нарушувањата во исхраната означуваат нездрави навики во хране-њето, односот кон храната и одржувањето на телесната тежина, а заеднич-ка карактеристика на сите растројства во исхраната е растројството воперцепцијата на своето тело.Болестите на нарушување во исхраната се значаен психолошки, соци-омедицински и општоздравствен проблем. Најновите светски истражувањаи нивните резултати покажуваат дека е неопходно да се инвестира во пре-венција на овие заболувања, во адекванта обука и едукација на родителите воформирањето здрави навики во исхраната кај децата, едукација на медицин-ските лица во рано препознавање и откривање на ризиците, а подоцна и забо-лувањата на нарушувања во исхраната, едукација во училиштата и другистручни кадри што имаат контакт со популацијата која е во ризик за раз-вој на нарушување во исхраната.Адолесцентите ја претставуваат групата која се наоѓа во најголем ри-зик за развој на нарушување во исхраната од кој било вид, што е потврдено воспроведеното истражување. Влијанието на современиот начин на живеење,влијанието на медиумите, врсниците, целиот социокултурен притисок врзличноста, а и многу други надворешни фактори го поттикнуваат и го зголе-муваат бројот на лица со нарушувања во исхраната.
Keywords: НАРУШУВАЊЕ ВО ИСХРАНАТА; АДОЛЕЦЕНТИ; ПСИХОТЕРАПИЈА