ЧИТАЧКИ ВЕШТИНИ КАЈ ЛИЦА СО МАКУЛАРНА ДЕГЕНЕРАЦИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Макуларната дегенерација (МД) вклучува цела низа прогресивни и де-генеративни промени во макулата. Иако е оштетен централниот вид, пери-ферниот вид кај MД обично е зачуван. За жал, не постои ефикасен медицин-ски третман за повеќето макуларни дегенерации, поради тоа рехабилитаци-јата треба да се фокусира на развојот на визуелните компензаторни меха-низми.Поради оштетување на централниот вид, лицата со МД имаат теш-котии во читањето. Проблемите во читањето се примарна тешкотија, во-едно и примарна цел во рехабилитацијата на видот кај лицата со МД. Вомоментот, преовладувачки методи во обуката за читање е зголемување натекстот и свесност за скотомот. Исто така, поновите истражувања ука-жуваат дека специфичната окуломоторна обука, отстранување на т.н визу-елен хаос и користење посебни фонтови се корисни во рехабилитација навештината за читање. Целта на оваа статија е да се анализираат и да седискутираат методите и адаптациите што се достапни денес и што можеда се искористат во рехабилитација на читањето кај лица со MД.
Keywords: МАКУЛАРНА ДЕГЕНЕРАЦИЈА; БРЗИНА НА ЧИТАЊЕ; ВИЗУЕЛЕН РАСПОН; ФОНТОВИ