ЗНАЧЕЊЕ НА ИНТЕНЗИВНИОТ ТРЕТМАН ВО РЕХАБИЛИТАЦИЈАТА НА ДЕЦАТА СО АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР НА НАРУШУВАЊЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
со постоење ненормален или оштетен развој кој се манифестира предтретата година од животот со карактеристичен облик на патолошко фун-кционирање во сите три области на социјалните интеракции, во комуника-циите и со повторувачко однесување (СЗО, 2018).Дали и во колкава мера интензивниот третман влијае врз состојба-та на секое дете со аутистичен спектар на нарушување, всушност, е појдов-на точка во овој труд. Резултатите од истражувањето покажуваат дека по-стои значително подобрување на состојбата на децата со аутистичен спек-тар на нарушување при интензивен третман по процена по одреден времен-ски период.