„НОВАТА“ ГЛОБАЛНА ПОДЕЛБА НА ТРУДОТ ПРОМИСЛЕНА НИЗ ПРИЗМАТА НА РОДОТ И КЛАСНИТЕ РАЗЛИКИ: ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЈА И ЗАТВОРСКИОТ ТРУД (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Во овој труд вниманието е посветено на општествено-економскиотаспект на т.н. „нова глобална поделба на трудот“ или „глобален синџир навредности“ со акцент врз родовата компонента. Во анализата се опфатенитекстилната индустрија и затворскиот труд, познат како „затворски ин-дустриски комплекс“, кои се составен дел од структурирањето и поделбатана трудот во светски рамки. Поаѓајќи од теориите и истражувањата во до-менот на глобалниот развој, неомарксистичката феминистичка теорија,како и од актуелните новини во сферата на економијата и пазарот на тру-дот, целта на овој труд е да покаже дека „новата“ глобална поделба на тру-дот е неодржлива и штетна за жените во светот и, воопшто, за сите соци-јално ранливи категории луѓе. Воедно, во трудот се укажува на потребата одкреирање родово-сензитивни политики коишто ќе ги земат предвид специ-фичните состојби на жените и мажите во сите контексти, како и специ-фичните родови ефекти што произлегуваат од социоекономските политикина глобален развој.