ИСТОК – ЗАПАД ВЕРСУС ЗАПАД – ОСТАТОК Кратка содржина (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Текстот тргнува од перцепцијата и рецепцијата на глобалистич-ките, односно антиглобалистичките процеси во изминатите 20 години, коидоведоа до голем раст на економската, политичката и воената моќ на некоинови (или повторно зајакнување на некои стари) светски сили, какви што се,на пример, Русија, Кина, Турција, Иран, Индија, Бразил и други. Врз основа нановата реалност на светската економска, геополитичка и културна „кар-та“, текстот настојува да даде аргументи за застареноста на традицио-налната цивилизациска, културна и општа „аксиолошка“ поимно категори-јална поделба на Исток и Запад, и сите стереотипи, заблуди и предрасуди натаа поделба, пласирани, пред сé, од страна на моќната западна медиумскапропагандна машинерија во изминатите речиси два века. Жестоката и крва-ва борба за зачувување на сопствената хегемона и доминантна позиција надосегашните империјални и постколонијални сили (претежно високоразвие-ните капиталистички држави на ЕУ и на НАТО, на чело со САД) и нивниоттретман на сите други како постколонијален „остаток на светот“ им даваза право на сите оние аналитичари од различна философска, научна и тео-лошка провениенција, кои синтагмата The West and the Rest (Западот и ос-татокот) ја сметаат за најточен поимно категоријален „одраз“ на новатасветска реалност.За волја на вистината, оваа синтагма станува сé повеќе евидентна инезаобиколива и на полето на истражувањето и дејствувањето на една тол-ку битна наука и пракса за човечкиот опстанок денес – биоетиката.
Keywords: ИСТОК; ЗАПАД; ОСТАТОК; ЦИВИЛИЗАЦИЈА; БИОЕТИКА