Античка епистоларна теорија: кус преглед (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Овој труд претставува кус преглед на античките теориски огледи за пис-мото: како во антиката бил дефиниран поимот ‘писмо’ (ἐπιστολή, epistula), што серасправало во теоријата за писмата, од какви препораки се состоел епистоларни-от decorum и кои видови писма биле дефинирани во античките прирачници за сос-тавување писма. Целта на трудот е врз основа на сочуваните сведоштва да се ре-конструира античката епистоларна теорија. Директни сведоштва за оваа теоријасе екскурсот за писмата во списот „Περὶ ἑρμηνείας“ на Псевдо-Деметриј, два при-рачника за пишување писма („Τύποι ἐπιστολικοί“ и „Ἐπιστολιμαῖοι χαρακτῆ-ρες“), еден кус трактат на софистот Филострат од Лемнос, едно писмо на Грего-риј Назијанин и апендиксот „De epistulis“, поместен на крајот од реторичкиот при-рачник на Јулиј Виктор „Ars rhetorica“. Индиректни сведоштва, пак, за античкатаепистоларна теорија се не толку бројните попатни забелешки за писмото како об-лик и за видовите писма, кои се среќаваат, главно, во Кикероновите писма.
Keywords: АНТИЧКА ЕПИСТОЛАРНА ТЕОРИЈА; АНТИЧКО ПИСМО; ЕПИСТОЛАРЕН DECORUM