Моралните аспекти на јудаизмот, христијанството и исламот (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Во современото општество многу фактори имаат влијание врз севкупни-те општествени текови и со право може да се каже дека нема ниту една општес-твена сфера која не останува недопрена од промените што се случуваат секој-дневно. Покрај низата специфики на современото живеење, секако дека посебна спе-цифика е религијата, како еден од најсложените општествени феномени. Совреме-ните социолози на религија го истакнуваат ставот дека и во 21 век, во ерата на гло-бализација и интернет-револуција, религијата не само што не го губи здивот со сов-ремието, напротив, сè повеќе се етаблира во општественото милје. Но она што епосебно значајно кога говориме за религијата е потенцирањето на моралните ас-пекти, посебно на доминантните монотеистички религии (јудаизам, христијан-ство, ислам), како општочовечки морални вредности и со чие прифаќање личностаморално и вредносно ќе се надгради.
Keywords: РЕЛИГИЈА; МОРАЛНИ ВРЕДНОСТИ; ЈУДАИЗАМ; ХРИСТИЈАНСТВО; ИСЛАМ