Безбедносни импликации од Брегзит (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Изминатата деценија Европската Унија се соочи со бројни превирања и кри-зи кои директно влијаеја на нејзината стабилност и благосостојба. Почнувајќи одконфликтите во Африка, економските кризи, неизвесноста околу партнерствата ипроширувањата, стабилноста на земјите од Западен Балкан, терористичките на-пади во европските градови, сè до мигрантските и бегалските кризи. Овие комплек-сни настани, доведоа до тензичност и поделеност во рамките на Унијата, порастна популистичките партии против ЕУ, а кулминираше со одлуката на Обединето-то Кралство да ја напушти Унијата. Во изминатите години Европа важеше за нај-развиениот облик на регионална интеграција на политички, економски и безбедно-сен план, но настаните околу Брегзит го ставија под сомнеж единството и постое-њето на Унијата. Овој историски преседан може да има домино-ефект и кај остана-тите земји-членки на ЕУ и да го смени правецот на државите кон европската без-бедност и одбрана. Во трудот ќе се анализираат загубите и придобивките на Вели-ка Британија од членството во Унијата, како и актуелните и идните односи наБританија со Европа и светот и можните импликации врз надворешната и безбед-носната политика на Европската Унија.
Keywords: ЕУ; БРЕГЗИТ; ИНТЕГРАЦИЈА И ДЕЗИНТЕГРАЦИЈА; БЕЗБЕДНОСНИ ИМПЛИКАЦИИ