Професионално согорување, извори на стрес и животно задоволство кај воспитно-образовниот кадар во средното образование во Република Македонија (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Во ова истражување имавме цел да одговориме на прашањето дали постоиразлика во поглед на професионалното согорување, изворите на стрес и животнотозадоволство помеѓу воспитно-образовниот кадар во средните училишта во Репуб-лика Македонија во однос на местото на работа, полот и должината на работниотстаж. Примерокот опфаќа 440 просветни работници од кои 220 се од средните учи-лишта од внатрешноста на Република Македонија, а 220 се од средните училиштаво Скопје. Истражувањето беше спроведено во периодот помеѓу февруари – април2018 година.Резултатите од истражувањето укажуваат дека не постои статистичкизначајна разлика во степенот на изразеност помеѓу професионалното согорување,изворите на стрес и животното задоволство помеѓу воспитно-образовниот кадарод внатрешноста на Република Македонија во споредба со Скопје. Истражувањетопокажа дека возраста и годините на работен стаж значајно корелираат со професи-оналното согорување и нивото на доживеан стрес, така што повозрасната група сонајмногу години на работен стаж е најподложна на влијанието на професионално со-горување и на изворите на наставничкиот стрес.
Keywords: ПРОФЕСИОНАЛНО СОГОРУВАЊЕ; ИЗВОРИ НА СТРЕС И ЖИВОТНО ЗАДОВОЛСТВО