A–te–wo–jo – Генитив од микенско лично име (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Формата a-te-wo-jo ce среќава еднаш на Пилската плочка Sa 797. Иако нема соодеетни форми ниту во номинатив ниту во други падежи, со кои би можеле da ja споредиме формата a-te-wo-jo, сепак, анализата на непосредниот контекст на самата плочка и анализата на целата Sa серија дозволува да заклучиме дека станува збор за лично име во генитив на -οιο. Иако поради повеќезначноста на микенските силабограми ce можни различни интерпретацш, сепак, споредбата со други соодветни лични имиња во микенскиот и во помикенскиот грчки дозволува да го интерпретираме името *a-te-wo како хипокористик од сложено лично име со прв дел άνθέω, „ цвета, расцутува, напредува, сјае “ и втор дел οίνος, „ вино “.
Keywords: A-TE-WO-JO; МИКЕНСКИ; ЛИЧНИ ИМИЊА