Работни вредности и антиципираниот психолошки договор кај студенти во завршна година на студии (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Oeoj mpyd ja испитува предикцијата на конституентите на антиципираниот психолошки догоеор ерз основа на работните вредности кај студенти еозавршна година на студии како потенцијални кандидати за работа. Земајќи гипредвид целите кои младите луѓе сакаат да ги реализираат преку работата,како и природата на типовите психолошки договор, ce постулираше дека најголем придонес во објаснуеањето на еаријансата во релациските верувања за личните обврски кон идниот работодавач и релациските веруеања за оберските наидниот работодавач кон односното лице имаат работните вредности насоченикон социјална интеракција. Најдобри предиктори на трансакциските верувањаза личните обврски кон идниот работодавач и трансакциските веруеања за обврските на идниот работодавач кон конкретниот поединец беше претпоставенодека ce работните вредности од утилитаристичката ередносна ориентација.Примерокот го сочинуваа 312 испитаници, редовни студенти од завршнагодина на студии од областа на природните, хуманистичките, општественитеи на техничките науки при УКИМ. Применетата хиерархиска регресивна анализапокажа дека социјалните работни вредности ce значајни предиктори на релациските верувања, додека утилитаристичките работни ередности ce значајни предиктори на трансакциските верувања за заемните обврски со идниот работодаеач. Беше најдено дека значаен дел од варијансата на релациските и трансакциските верувања за обврските на идниот работодавач објаснуваат и другите групи работни вредности.Резултатите ce дискутирани и истакната е нивната практична импликација.
Keywords: АНТИЦИПИРАН ПСИХОЛОШКИДОГОВОР; РАБОТНИ ВРЕДНОСТИ; ПРЕДИКЦИЈА