Систем на национална безбедност на Народна Република Кина (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Системот на национална безбедност на Кина ео голема мера е детерминиран од спецификите на организирањето на кинеската држава која ce базира на историскиот развој, но и од потребата да ce изгради систем на националнабезбедност кој ќе биде ео функција да одговори, односно да ce справи со потенцијалните безбедносни закани за државата. Аналогно на тоа ce поставува прашањето „ дали постоечкиот систем за национстна безбедност е рационална претпоставка за остварување на целите на политиката за национална безбедност? “ и прашањето „ дали Кина има адекватни капацитети за справување со безбедносните предизвици“? Овие прашања ce широко поставени во безбедносната агенда на Кина и постојано им ce дава потребното значење со цел да ce мултиплицираат напорите за осигуруеање на мирот и безбедноста во државата.
Keywords: КИНА; СПЕЦИФИКИ; БЕЗБЕДНОСНА ПОЛИТИКА; ИНСТИТУЦИИ; КОМПОНЕНТИ; БЕЗБЕДНОСЕН СИСТЕМ