Идентификација на изворите на финансирање на Исламската држава (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Целта на оеој труд е проучување на природата на финансирањето која е различна во зависност од еидот на терористичката организација, каде што, од една страна, ce традиционалните, хиерархиски структурирани терористички организации, a од друга страна ce децентрализираните, мрежни организации со независна финансиска поддршка, со самостојно управување и грижа за своитефинансии. Исламската држава развиеа финансиска независност и стекнува економска автономија со што битно ce разликува од останатите глобални терористички организации. Оеој труд ги идентификува осноените извори на приходи кои ce добиени, главно, од нелегамш приходи од окупацираната територија на ИСИС. Ислсжската држава претставува иова форма на терористичка оргстизагтја каде што финансирањето е од гјентрално и од клучно зиачење за ниеншпе активностп. Ееалуацијата на финансиите на Исламската држава преку традиционалните пристапи „ борба против финанспрање ή a тероризмот “ доведува до серпозни заблуди. Исламската држава е фундаментално различна, бидејш контролира голема територија и има уникатно можност за геперирање лриход.