ПРОФЕСИОНАЛИЗАЦИЈА НА БЕЗБЕДНОСНИОТ СЕКТОР НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - ДИЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Професионализацијата и професионализмот ce засноваат на системски теориски основи и ce смета дека ce повеќе од потребни затоа што ce во функција да го обезбедат потребниот квалитет во работењето. Основниот концепт во овој труд ce базира на професионализмот и на професијата што создава и негува посебна специјална култура, која ce стекнува со процесот на социјализација.Оттука, теоретската експликација на трудот е насочена најнапред кон разгледуеање на концептот на професионализација, a потоа кон согледување на професионализмот и професијата во однос на тоа како клиентите на одредена професија ja прифаќаат надлежноста и авторитетот на таа професија.
Keywords: ПРОФЕСИОНАЛИЗАЦИЈА; ПРОФЕСИОНАЛИЗАМ; ПРОФЕСИЈА; БЕЗБЕДНОСЕН СЕКТОР; СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА