ИГРАТА KAKO АКТИВНОСТ И ИГРАТА KAKO ТЕРАПИЈА КАЈ ДЕЦАТА СО ПРЕЧКИ BO РАЗВОЈОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Играта претставува нормална експресија кај децата, која може да биде под влијание на етничката припадност, јазикот, религијата или други културни аспекти. He само што има централно место, туку е и круцијална за детскиот развој, интензивното моторно и сензорно стимулирање, кои настануваат како резултат на играта, помагаат во нормалниот развој на мозокот и спречуваатгубење на невроните. Од друга страна, играта не е значајна само за промовирање на нормалниот детски развој, таа има и непроценлива терапевтска моќ.Основната цел на студијата беше да ce детерминираат фреквенцијата и видот на игровни активности кои ги преферираат деца со пречки во развојот, како и да ce потенцира терапевтската моќ на играта. Беа применети методот на компаративна и дескриптивна анализа и методот на генерализација. Од техниките беа применети анализа на современата литература и скала за проценка на игровни активности. Примерокот ce состоеше од 32 деца со пречки во развојот на еозраст од 7-12 години.Добиените резултати ja потенцираа важноста од примена на терапијата преку игра кај децата со пречки во развојот, со оглед на тоа што кај 72% од испитаниците, најчеста активност во слободното време е гледање на телевизија или примена на компјутер.
Keywords: ИГРА; ТЕРАПИЈА ПРЕКУ ИГРА; ДЕЦА СО ПРЕЧКИ BO РАЗВОЈОТ; СЕНЗОМОТОРНА СТИМУЛАЦИЈА