ЕКОНОМСКИ МОДЕЛ НА ПОВРЗАНОСТ НА ТЕРОРИЗМОТ И НА ТРАНСНАЦИОНАЛНИОТ ОРГАНИЗИРАН КРИМИНАЛ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Деиес cè повеќе е видлива инфгштрацијата на мегународнитетерористички гpyпи βο светските финаисиски текови и мегународниотмонетарен систем. Трудот lu анализира целите на дејствуеање на мегународнитетерористички организации кои ce поместуваат од психолошки ефект на креирањестрав и несшурност кон разорен ефект за мегународната економија и разорниеколошки последици. Со оглед на можноста да ce произведат катастрофалнипоследици врз светската економија, да ce дестабилизираат глобалнитеполитички, финансиски и монетарни односи, да ce дестабилизираат светскитетекови на капитал и инвестиции, да ce загрози Глобалната безбедност, започнуватрансформацијата на тероризмот вο партнер вο новиот глобален конфликт.
Keywords: ЕКОНОМСКИ МОДЕЛ; ТЕРОРИЗАМ; ТРАНСНАЦИОНАЛЕН OРГАНИЗИРАН КРИМИНАЛ