ПСИХОЛОШКИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ НА УЧЕНИЦИТЕ KAKO ПРЕДИКТОРИ НА НИВНОТО АКАДЕМСКО ПОСТИГНУВАЊЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Целта иа истражувањето презентирано во овој труд е да ce испита кои психолошки карактеристики на учениците ce поврзамисо нивното академско постигнување, одиосно колкаво е релативното учество на интелигенцијата, креативноста и мотивот за постигнувањево предвидувањето на академското постигнување. Учесници во истражувањето беа вкупно 319 ученици, од кои 143 од основни училишта(M1 = 12.9 години) и 176 од гимназии (М2=16.8 годиии). Психолошките карактеристики ce мерени со соодветни тестови, а академскотопостигиување со прашалник изготвен од авторот на овој труд.Резултатите покажуваат дека заедничкото дејство иа предикторските варијабли: креативно мислење, мотив на отито постигнување иопшта интелектуална способиост објаснуваат 30% од варијансата на академското постигнување кај учениците од основни училишта, додека кај средношколците истите независии варијабли објаснуваат 18.6% од варијансата иа академското постигиување. Добиените резултати ce дискутирани во релација со наодите од другирелевантшл истражувања.
Keywords: АКАДЕМСКИ ПОСТИГНУВАЊА; ИНТЕЛИГЕНЦИЈА; КРЕАТИВНОСТ; МОТИВ ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ; УЧЕНИЦИ