РАЗЛИКИ ВО ПЕРЦЕПЦИЈАТА НА РОДИТЕЛСКИТЕ ВОСПИТНИ СТИЛОВИ КАЈ РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА ИЗЛОЖЕНИ НА СОЦИЈАЛЕН РИЗИК (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Целта на ова истражување е да се утврди дспи постоиразлика во автоперцепцијата на воспитните стилови на родителите и социјалнатаперцепција на воспитните стилови на децата изложени на социјаленризик.За таа намена е користен пригоден примерок од 195 испитаници, 65 деца изложени на социјален ризик (38 женски и 27 машки испитаници) и 130 родители на децата. За мерење на воспитните стилови на родптелите од страна иа адолесцентите u родителите е користеа скалата EMBU (Egna Minnen av Barndo ms Uppfostran), која ce cocmou oд пет супскали: отфрлање, npemepana заштита, емоционална топлина, недоследност и фаворизирање.Резултатите покажаа дека постои разлика во автоперцепцијата иа мајката u социјалната перцепција на адолесцентот кај воспитнитестилови отфрлање и емоциопална топлина u дека nocmou разлика во автоперцепцијата нa воспитните стилови отфрлање и емоционалнатоплина помеѓу мајката u таткото на адолесцентот.
Keywords: РОДИТЕЛСКИ СТИЛОВИ; ДЕЦА ИЗЛОЖЕНИ НА СОЦИЈАЛЕН РИЗИК