СИТУАЦИЈАТА НА БЛИСКИОТ ИСТОК ПО 80-ТИТЕ ГОДИНИ HA XX И ПОЧЕТОК HA XXI ВЕК (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Во крајот на XX век светот беше опфатен од големи промени предизвикани пред cé oд падот на Берлинскиот ѕид, перестројката во СССР и рушењето на Варшавскиот пакт. Тоа доведе и овие промени да имаат влијание на настаните на Блискиот Исток. Тоа беше пропратено со војни меѓу државите и народите кои ja населуваа оваа територија. Таа ситуација беше подгревана од локалните лидери кои сакаа да ги прошират териториите за сметка на другите држави. Меѓу овие лидери ce истакнаа Хомеини, кој сакаше дa ja прошири Исламската револуција од Иран вo сите арапски земји, како и Садам Хусеин, кој сака Ирак да стане најмоќна земја кај арапсшот свет. Тоа доведе до војна која однесе големи материјални штети и однесе многу жиеоти. Слична е ситуацијата и во Израелската држава каде борбите кои почнаа од 50-тите години на ХХ-тиот век продолжија и на крајот од векот.
Keywords: ИЗРАЕЛСКА ДРЖАВА; ПАЛЕСТИНА; ИРАК; ИРАН; ХОМЕИНИ; САДАМ ХУСЕИН; ЈАСЕР АРАФАТ