ОД СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ПОЈАСНИ ГАРНИТУРИ ДО ПОДОЦНЕЖНИТЕ ПАФТИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2012)
Појасниот дел е зоната од човековото тело каде ce употребува накит со разновидна утилитарна намена и симболично значење. Во средновековието овој накит достигнал најголем расцут со луксузните, благороднички појаси - инсигнии. Почнувајќи od XVI век меѓу археолошките наоди ce среќаваат и пафтите.Од доцниот XVIII до почетоците на XX век пафтите ce дел од етнолошките материјали. Меѓутоа, интердисциплинарните проучувања даваат најсоодветни резултати за оваа проблематика.
Keywords: АРХЕOЛОГИЈА; КОЛАН; ПОЈАСНИ ГАРНИТУРИ; ПАФТИ; ЕТНОЛОГИЈА