ПСИХОЛОШКИ ПРОФИЛ НА ЖРТВИТЕ НА МОБИНГ НА РАБОТНОТО МЕСТО (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2012)
Мобингот ce дефинира како појава на психичко малтретирање, кое ce повторува низ повеќе активности со цел да ce деградира работникот по различни основи. Мобингот предизвикува повреда на човековите права и достоинство, и му штети на физичкото и менталното здравје и го намалува професионалното напредување на жртвата.За целите на оваа студија беше конструиран прашалник кој ce состои од 25 прашања за да ce утврди присуство на мобингот е и прашалник за испитување на личните карактеристики на вработените - жртви на мобинг (NEOPIR) (KocTa & McRae). Истражувањето беше спроведено во период од шест месеци од јануари 2011 до јуни 2011 година. Во примерокот учествуваа 255 вработени (82 мажи и 173 жени) во пет различни дејности: администрација (50), здравство и социјална работа (54), образование (52) индустријата (53) и армијата (46).Kora станува збор за дескриптивна анализа, може да ce забележи дека аритметичката средина од присуството на мобинг целиот примерок беше М = 45,05, што е повисока од просечната за целиот примерок Mdn = 43.00, но пониски од теоретска аритметичката средина Mt = 50,00.Во разгледување на податоците за петте димензии на личност потребно е да ce има на ум дека теоретската аритметичката средина е М =96.00. Највисок резултат од испитаниците укажуваат на димензија совесност (М = 106,78), која е речиси идентична со димензија на сложување (М = 106,78) и најниска на невротицизам (М = 88,40).Резултатите добиени со користење на Пирсонов коефициент на корелација покажуваат дека постои позитивна врска меѓу присуство на мобингот и невротицизмот (г =, 259, р
Keywords: МОБИНГ; ВРАБОТЕНИ; ПЕРСОНАЛНИ КАРАКТЕРИСТИКИ