ОХРИДСКАТА ЕПИСКОПИЈА BO IX ВЕК (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Ce чини дека црковната историја на средновековен Охрид била значително застапена во досегашните медиевистички и византолошки истражувања. Но сепак како да недостасуваат позабележителни научни достигнувања кои би ce однесувале на историјата на Охридската епископија od IX век. Во врска со оваа византиска институција како особено значајни за научно разгледување ce наметнаа прашањата за: времето и воено-политичкиот контекст за појавата на Епископијата; претпоставените последици од бугарското освојување на Охрид; веројатниот привремен ромејско-словенски паралелизам во црковните работи во Охрид; можни причини и околности за згаснуваље или потиснување на Епископијата и др. Во научниот прилог ce обидуваме да понудиме делумни или целосни одговори на поставените прагааља, свесни за нивната исклучителна сложеност.
Keywords: ОХРИД; ОХРИДСКА ЕПИСКОПИЈА; ГАВРИЛ ОХРИДСКИ; ЛИХНИД КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ; КНЕЗ БОРИС