ОСВРТ ВРЗ ЗАКОНСКИТЕ ОБВРСКИ НА СТРУЧНИОТ СОРАБОТНИК - ПЕДАГОГ BO ОСНОВНОТО УЧИЛИШТЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Воспитно-образовната работа во основното училиште ja ocmвapyвaaт наставници, стручни соработници (педагог, психолог, социолог, дефектолог, библиотекар) и воспитувачи. Во трудот ce презентирани и ce анализирани само одредбите од досегашните закони за основно образование со кои ce регулирастатусот, напредувањето во струката и работните обврски на стручниот соработник - педагог во основното училште. Анализата покажува дека актуелниот Закон за основното образование во споредба со претходните ги регулира речиси сите важни прашања од делокругот на работата на училишниот педагог.
Keywords: СТРУЧЕН СОРАБОТНИК; УЧИЛИШЕН ПЕДАГОГ; ОСНОВНО УЧИЛИШТЕ; ЗАКОН ЗА ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ; СТРУЧНИ КОМПЕТЕНЦИИ НА ПЕДАГОГОТ