ПОСТТРАУМАТСКИ СТРЕС Теоретски модели, типологија и етнокултурни аспекти (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Трауматизираните лица ce наоѓаат во континуирана „борба“ меѓу преплавеноста со мисли и чувства поврзани сотраумата и отапеноста или обидот истовремено да ce избегне cè што ja повикува траумата во сеќавањето. Теоретските модели за развој на посттрауматскиот стрес нудат комплементарни објаснувања за појавата на различните видови посттрауматски одговори. Познавањето на етнокултурните аспекти на посттрауматските последици е неопходно за нивна ефикасна процена и третман.
Keywords: ПОСТТРАУМАТСКИ СТРЕС; ТРАУМА; ПОСТТРАУМАТСКО СТРЕСНО РАСТРОЈСТВО