СВЕЧЕНАТА МАШКА ОДЕЖДА ОД КРАЈОТ HA XV ВЕК: - Некропола Водоча, Гроб 934 - (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Гробот 934 од некрополата на локалитетот: Комплекс Водочки цркви, Ce. Леонтиј, село Водоча кај Струмица припаѓал на млад, робусен маж (Сл. 1). На десната рака тој имал бронзен прстен - печатник со длабоко ережан орнамент ео end на „елоео гранче“ датиран кон крајот na XV еек (Сл. 2-3). На градите ce најдени две шупливи, топчести копчиња со кои ce закопчуеале полите на некој полесен дел од облеката, (Сл. 4(1_2)). како и четири крупни, полукалотести, луксузни петлици пришиени за помасиеен, горен дел од одеждата (Сл. 5(м)).Овие последниве ce уникатни no изгледот и декорацијата на видливата, горна, кружна поершина (комбинација од розетки - имитација на филигран и гранулација). Според обликот тue ce датираат ео XV век.Судејќи no распоредот на копчињата, аналогии за изгледот на облеката од гробот 934 ce наоѓаат во машките облеки од ктиторските композиции на фреско живописот од поширокиот регион од крајот на XIV и последните децении на XV век.
Keywords: НЕКРОПОЛА; ВОДОЧА; ПРСТЕН; КОПЧИЊА; КТИТОРСКИ КОМПОЗИЦИИ; ФРЕСКО ЖИВОПИС