БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ HA НОВАТА АМЕРИКАНСКА АДМИНИСТРАЦИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Доаѓањето на новиот претседател на САД, Барак Обама означува почеток на една нова ера во меѓународните односи. Периодот на униполаризмот карактеристичен за годините после Студената војна полека попушта на својот интензитет и му препушта место на мултиполаризмот. Во контекстот на ваквите глобални промени, новата американска администрација прави обиди за ревидирање на сопствените позиции со цел навремено превенирање на безбедносните предизвици. Трудот дава критички осврт кон позиците на новата американска администрација на Европскиот континент, односите со европските партнери и ширењето на НАТО алијансата кон исток. Исто така, ce разгледуваат u односите со Русија и новиот импулс на „ресетирање “ на односите со најголемиот евроазиски геополитички актери. Сепак ce чини дека најголемите безбедносни предизвици на САД најмногу ce манифестни на подрачјето на Средниот исток, односно Ирак, Иран, Авганистан, Пакистан и Северна Кореја.
Keywords: ГЕОПОЛИТИКА; ГЕОСТРАТЕГИЈА; БЕЗБЕДНОСТ; БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ; ОБАМА