ЗАГРОЗУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ВО ВООРУЖЕНИТЕ КОНФЛИКТИ И ПРИСТАПОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Културното наследство претставува основа на националниот и културниот идентитет на еден народ, но и дел одсеетското културно наследство. Поради тоа, неговата заштита е од огромното значење и за државата на која и припаѓа, но и за целата меѓународна заедница. Познавањето на националниот систем за заштита на културното наследство е клучен предуслов за правилен пристап кон сопственото културно наследство. Но во услови на вооружени дејствија, треба да ce почитува и културното наследство на другите држави кои ce инволвирани во конфликтот. Затоа треба да ce бршат подготовки уште во мирновременски услови, пред cè, преку јакнење на сесста (кај припадниците на оружените сили и народот) за потребата од почитување и заштита на културното наследство, но и со почитување на меѓународно-правната регулатива за заштита на културното наследство во воените судири.
Keywords: КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО; НАЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ; КУЛТУРЕН ИДЕНТИТЕТ; ВООРУЖЕНИ КОНФЛИКТИ