НЕКОИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА РЕЛИГИОЗНОСТ КАЈ СТУДЕНСКАТА ПОПУЛАЦИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Во трудот ce алализирали резултатите од емпириското истражување посветено на религиозноста на студенската младина во Република Македонија, поконкретно на студентите на Универзитетот„ Св. Кирил и Методиј“ во Сколје. Истражувањето преставува дел од истражувачкиот проект посветен на идентитетот на Mакедонците во услoви на транзиција и глобализација.Резултатите од истражувањето го потврдуваат високиот степен на религиозност и презентираат една состојба на религиозноста на студенската популација која во себе содржи висок степен на недоследност во сите компоненти на нејзиното исполнување. Присутна е една состојба кај младите која драмтично е во потрага по автентичноста на светото разбрано, но и емотивното и практично доживеано, на начин кој во голема мера е поттикнат од драматичноста ла промените во сите сегменти на човековиот живот последните дваесетина години.Забележан е еден тип на „религиозен човек“ (кој ce обидува да комбинира елелемент и на религиозност кои ce својствени за различни типови. Kora ќе ce споредат резултатите од нашето истражување на студенската младина и воопшто со истражувањата на религиозноста на населението a посебно на младите со сличли истражувања на просторите на бившата југословенска држава ќе ce забележи дека нема некои големи разлики во степенот и карактеристиките на религиозност во однос на сите елементи кои ja формираат.
Keywords: студенти; религиозност; вредности; ревитализација на религијата; постсоцијализам