МАКЕДОНИЈА Е НАША, HO... (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
По прогласувањето на независноста на Релублика Македонија во 1991 година нашата држава се соочува со еден навидум нелогичен проблем- неприфаќање на уставното име од страна на Релублика Грција. Нашите соседи тврдат дека користењето на името Република Македонија подразбира територијални претензии кои грчкиот регион Македонија. Понатаму слушаме тврдења дека имаме аспирации кон дел од грчкото културно и историско наследство, особено кон оној дел поврзан со антиката. Сето тоа наметна една потреба за проучување на гледиштата на грчките интелектуалци во минатото за античка Македонија, поточно дали секогаш Македонија и нејзиното античко минато било сметано за грчко. Исто така постојат интересни видувања на грчки политичари, дипломати и интелектуалци за населението во Македонија пред Првата светска Војна. Токму овие видувања ce цел ла овој прилог.