ИНДО-ЕВРОПСКИ ХИДРОНИМСКИ ОСНОВИ ВО МИКЕНСКИОТ ГРЧКИ ДИЈАЛЕКТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Во микенскиот грчки дијалект познат од натписите на плочки и вази пишувани со Линеарното Б лисмо, ce среќаваат хидронимски основи: *ab-‘вода, река*Нрро- ‘вода, ток’, *H1ekwo- ‘вода’ и *wed- ‘влажно место, вода ’ како наследство од еден општ индо-европски јазик. Предложената етимологија за грчкиот хидроним ‘Ασωπός дека потекнува оди.-е. корел *Нрро- ‘вода, ток’, врз основа на микенските сведоштва од Khoc(KN) во кои се јавува со лабиовеларен призвук -qi- (=-qwi~):a-s°-qi-j°/Äsöqwios/:rp. ‘Ασώπιος (м.личноиме ‘ЦрноРечанин') од топонимот Ασωπός, истата мора да сe ревидира и да сe доведе во врска со и.-е. корен *H7ekvo- ‘вода, река ’ од *äso-*HJ
Keywords: МИКЕНСКИ ГРЧКИ; ХИДРОНИМИ; ТОПОНИМИ; ЕПОНИМИ