ДЕФИНИРАЊЕ НА КРИЗАТА И КРИЗНИОТ МЕНАЏМЕНТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Кризата може да ce одигра cera со мало или никакво предупредување, било каде, било кога. Но, тоа не е секогаш лоша вест. Тоа е реалност. Способноста да се управува променливата ситуација и да ce донесе трезвена одлука што претставува само уште еден на чин на перцепирање на кризниот менаџмент е витална за постигнување успех во критичните пресвртници во животот, политиката, светот... воопшто. Во новонастанатите околности ce јавуваат нови можности за успешно рано управување со кризата. Што претставува кризата? Што претставува кризниот менаџмент? Вебстер ja дефинира кризата како точка пресвртница кон подобро или полошо; одлучувачки момент или пресудно време. Кризниот менаџмент- планирање на кризата, точката пресвртница - е умешноста на отстранување на поголемиот дел од ризикот и неизвесноста со што ви ce овозможува да постигнете поголема контрола врз вашата сопствена судбина.
Keywords: КРИЗА; МЕНАЏМЕНТ; ТОЧКА ПРЕСВРТНИЦА