КРИМИНАЛИТЕТ КАЈ МАЛОЛЕТНИТЕ ЛИЦА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ПЕРИОДОТ 1998-2007 (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Трудот претставува анализа на основните карактеристики на малолетничкиот криминалитет и кривично правната реакција во Македонија за периодот од 1998-2007 година во сите фази од постапката како и ком- парација водел од споменатиот период со y чеството на малолетните лица во вкупната маса на криминалитетот во Хрватска, Бугарија и Србија. Во трудот е презентирана икривично правната реакција на малолетничкиот криминалитет во Македонија.
Keywords: КРИМИНАЛИТЕТ; МАЛОЛЕТНИ ПРЕСТАПНИЦИ; ОБЕМ; ДИНАМИКА; СТАПКА; СТРУКТУРА; ПРИЈАВЕНИ; ОБВИНЕТИ; ОСУДЕНИ; САНКЦИИ; КРИВИЧНО ПРАВНА РЕАКЦИЈА