ЕКОЛОШКА СВЕСТ И ОРИЕНТАЦИЈА НА СТУДЕНТИТЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Во трудот ce истражува еколошката ориенатција на студентите. На примерок од 710 студенти од 7 факултети од Република Македонија со групно анкетирање во јуни 2007 Година во рамките на проектот „ Модернизацијата и идентитетот на студенската младина во Република Македонија “ ce изврши емпириско истражување. Во истражувањето е применета скала од дванаесет ставови од Ликертов тип. Истражувањето го потврди присуството на три емпириски еколошки ориентации: екологизам/натурализам, како доминатна, техницизам како изразена и антропоцентризам сосема малку забележлива. Ориентациите ce добиени врз основа на процентуалната прифатеност на ставовите кои ce карактеристинни за секоја од нив.
Keywords: АНТРОПОЦЕНТРИЗАМ; ЕКОЦЕНТРИЗАМ; ТЕХНИЦИЗАМ; ИДЕНТИТЕТ; СТУДЕНТИ