УЧИЛИШЕН НЕУСПЕХ И СОЦИЈАЛНОТО ИСКЛУЧУВАЊЕ (ПОВЛЕКУВАЊЕ) НА СИРОМАШНИГЕ ДЕЦА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Во овој труд ce разгледува влијанието на унилишниот неуспех врз социјалното исклучување на сиромашните деца. Социјалното повлекување на сиромашното дете како психолошка димензија вклучува чувство на осаменост и депресивност. Чувството на несигурност и социјалната инхибиција скоро да го оневозможува неговото вклучување во „реалниот свет “ и повторно ce одразува на училишниот (не)успех. Формалниот школски систем кој е често и со право критикуван, најмногу заради тоа што наметнува некој културен и интелектуален модел за сите деца и без почитување на нивните посебни надарености, Го попречува личниот развој на поединецот. Од тука произлегува потребата за програми кои ќе придонесат во развивањето или подобрувањето на социјалните вештини кај децата, посебно кај деца кои ce отфрлени од врсниците заради различностите во социоекономскииот статус. Τακвιι програми веќе ce користат во светот.Значи, одговорноста за училишните постигнувања пред cè е на учениците, но и на училшитешо, државните институции, невладини организации и советувалишта. Нивната дејност треба да биде координирана.
Keywords: УЧИЛИШЕН НЕУСПЕХ; СОЦИЈАЛНО ИСКЛУЧУВАЊЕ; ПОВЛЕКУВАЊЕ; СИРОМАШНИ ДЕЦА