КОЈ БИЛ НОСИТЕЛ НА БОЗДОГАНОТ ШЕСТОПЕР ОД ВОДОЧА? (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Гробот 295 oд некрополата во Водоча кај Струмица претставува своевиден куриозитет меѓу средновековните и постсредновековните археолошки наоди затоа што во него за прв пат е откриено оружје - боздоган Сл. 3 кој истоеремено е и инсигнија на достоинство и статус во општестеената хиерархија.Истовремено во гробот е откриен и сребрен прстен - пенатник кој по својот облик, изгледот и печатот ce припишува на носишелите од витешкиот peg на змејот оформен во XV век во Унгарија, a познат на балканските простори, како и во Македонија (Водоча). Сл. 4, 5Споредувајќи ги историските, етнографските, антрополошките, ликовните и археолошките податоци може да ce констатира дека носител на боздоганот и прстенот од гробот 295 од Водоча било младо момче во јувенилна возраст потомок на видно, „ баштинарско “ a можеби и „ војнучко “ семејство чии членови биле и наследници на витешкиот peg на драконот.Гробот ce датира најрано кон крајот на XV и во XVI век со тоа што наведените наоди биле изработени порано и биле подолго време во употреба.
Keywords: НЕКРОПОЛА; ВОДОЧА; БОЗДОГАН-ШЕСΤΟΠΕΡ; ПРСТЕН-ПЕЧАТНИК; ВИТЕШКИ РЕД НА ДРАКОНОТ; ИНСИГИИИ; „БАШТИНАРИ; ТУРСКИ ПОПИСНИ ДЕФТЕРИ