ПРОЦЕНКА HA МОТОРНОТО И КОГНИТИВНОТО ФУНКЦИОНИРАЊЕ КАЈ ЛИЦАТА СО ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА И ЛИЦАТА СО ЛЕСНА МЕНТАЛНА РЕТАРДАЦИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Развојот на дефектологијатш доведе bo значајно коригирање на методолошкиот пристап во рабошата со инвалидните деца и млади, што доведе до промени во класичното и традиционално гледање на нивната едукација и рехабилитација.Традиционалниот дефектолошки пристап ги класифицира лицата со инвалидитет во одредени категории. Во основата на тој пристап е ставот дека лицата кои припаѓаат на иста категорија ce многу слични, т.е. дека имаат многу повеќе сличности отколку разлики.Најновите истражувања во дефектологијата даваат многу податоци кои не ce во прилог на оваа парадигма (He- довиќ Γ., Paпаиќ Д., 1996). Истражувањата покажуваат дека децата распределени во иста категорија меѓусебно ce разликуваат, т.е. дека групите ce доста хетерогени. Овие сознанија доведоа до значајна измена на методолошкиот пристап во работата со инвалидните деца и младинци.Задача на нашето истражување во оваа област е да развиеме и дефинираме методологија за проценка на преостанатите способности кај лицата со инвалидитет, врз чија основа понатаму ќе ce одвива изработката на индивидуалните програми за едукација и рехабилитација.Основната цел на ова истражување е да ce даде проценка на преостанатите способности кај лицата со церебрална парализира и лицата со лесна ментална ретардација.
Keywords: ЛЕСИА MEHTAЛHA РЕТАРДАЦИЈА; ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА; КОГНИТИВНО ФУНКЦИОНИРАЊЕ; МОТОРНО ФУНКЦИОНИРАЊЕ; ПРЕОСТАНАТИ СПОСОБНОСТИ; ЛАТЕНТНИ СПОСОБНОСТИ; ДЕФИЦИТ