РАЗВОЈ НА ВИЗУЕЛНАТА ЕФИКАСНОСТ КАЈ ДЕЦАТА СО ВИЗУЕЛНО ОШТЕТУВАЊЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Во последните неколку години, cè повеќе ce посветува внимание кон посакуваното и максимално можното користење на преостанатиот вид кај децата со оштетен вид. Иако οвα не е нов пристап во работата со овие деца, тој секако е спротивен од ставот кој преовладувал во минатото, a тоа е дека децата со оштетен вид не треба да го користат својот преостанат вид.Процесот на визуелен развој е спонтан, но во случај на оштетеност на кој било дел од визуелниот систем доведува до проблеми во овој развој кој не може да ce надмине без учење „како да ce гледа”, односно без рехабилитација на видот. Во врска со οвα прашање уште во 60-тите години од минатиот век во стручната литература ce појавуваат првите трудови кои ja лансираат тезата дека и некои ткн. „ слепи “ можат успешно да го користат својот преостанат вид, па дури и да читаат видно писмо.Целта на овој труд е да ги презентира истражуеачките податоци за неколкуте програми кои ce користат за развој на визуелната ефикасност кај децата со визуелно оштетување.
Keywords: ФУНКЦИОНАЛЕН ВИД; ВИЗУЕЛНА ЕФИKACHOCT; ИНДИВИДУАЛНА ΠΡΟΓΡΑΜΑ ЗА РАЗВОЈ НА ФУНКЦИОНАЛИИОТ ВИД