(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2020)
Во овој труд се истражува улогата на метафората при концептуализирањето на именката ‘надеж’ (nada) во хрватскиот јазичен корус hrWaC. Со употреба на методот , анализа на метафорички колокации“ (Stefanowitsch 2006), се анализираат метафорите што го содржат зборот nada ‘надеж’. Анализарините модели беа издвоени по случаен избор од 1000 употреби и дополнителни употреби од листата на колокации поврзани со целниот збор.Анализата покажа дека концептуализирањето на зборот надеж (nada) во хрватскиот јазик е во ко релација со околу 50 метафорички изворни домени. Најчестите домени, предмет, сад и придружник, се однесуваат на многу видови емоции, карактерни особини и состојби. Ова истражување се заснова врз релевантните истражувања поврзани со концептуалното претставување на емоциите и метафорите при искажување емоции како дел од когнитивните проучувања во лингвистиката. Трудот претставува основа за идни квалитативни истражувања за концептот надеж како универзален концепт, кој, сепак, има свои културни специфики.