(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2021)
Во наставата по современ англиски јазик, класичниот приод уште одамна е заменет со функционален приод. Целта е да се напуштат класичните предавања и пасивното фаќање белешки од страна на студентите и да се воведе интерактивно вклучување и соработка на студентите во процесот на учењето. Целта на овој труд е да се анализираат ефикасните методи на предавање, со посебен фокус врз граматиката. За целите на истражувањето е спроведено истражување меѓу 50 студенти од прва година на Филолошкиот факултет (чиј напредок во учењето е следен два семестри). Резултатите од истражувањето укажуваат на потреба од воведување учење засновано на задачи и примена на стратегии за кооперативно учење, при што се покажува дека методите на настава значително влијаат врз постигнувањата на студентите.