(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Трудот има цел да ја истражи преводливоста на дрег-терминологијата употребена во популарното шоу RuPaul’s Drag Race (RPDR) од англиски на македонски. Зад трудот стојат две хипотези: 1) поприродно им е на лицата што ги употребуваат термините да ги употребуваат како заемки (односно, на англиски) и 2) доколку се помакедончат термините, поприродно им е на говорителите да ги приспособат заемките на македонски отколку да користат македонски еквивалент. За да се истражи (не)вистинитоста на хипотезите, употребени се два метода. Првиот метод вклучува анализа на статии на македонски јазик, како и делови од преводот на книгата Како да се биде геј од Дејвид М. Халперин (прев. Огнен Чемерски), со цел да се откријат постојните преводни решенија. Вториот метод содржи прашалник наменет за да се истражи дали е возможно да се преведе терминологијата, како и да се соберат можни преводни решенија. По анализата на податоците собрани од двата метода, јасно е дека оригиналните англиски форми значително влијаат врз тоа како македонските говорители ги употребуваат овие термини и како би ги превеле. Меѓутоа, целосен превод не е невозможен, сѐ додека преводот цели кон задржување на значењето и на формата, и користи креативност и збороигра.