(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Во фокусот на ова истражување се неколку аспекти на англоцентричниот пристап на академска писменост промовиран во неанглиски академски контекст. Целта е да се разбере подобро како менторите, кои се обучувани и делумно стекнале образование во странски образовни институции, како и оние што никогаш не биле дел од образовен процес во англофони средини, влијаат врз процесот на пишување дипломски трудови/тези од кандидатите што ги менторираат. Со помош на неколку научни методи, како што се анализа на структурата на трудовите напишани на странски јазик (англиски), анкети и интервјуа со отворени прашања со ментори и нивни студенти што ги менторираат, ќе ги презентирам сознанијата за тоа што влијае на позиционирањето на студентите преку академскиот дискурс додека пишуваат дипломски трудови на англиски јазик, а притоа, истовремено се трудат да се приспособат на транскултурните насоки за пишување како и на барањата за академско пишување на локалната образовна институција. Тематската анализа на собраните податоци укажува на широк опсег образовни практики и поимања за процесот на пишување дипломски трудови. Тука се вклучени, од една страна, аспектите за тоа како студентите градат аргументација, разликуваат факти од лични мислења, стануваат пообјективни, избегнуваат плагијати, следејќи ги принципите на англофоната академска писменост. Но, од друга страна, се покажуваат практиките кај универзитетските професори што ги употребуваат своите разновидни лингвистички образовни ресурси за иста цел, без секогаш критички да ги доведат во прашање поставените доминантни англоцентрични вредности.