(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2023)
Овој труд се занимава со англиската пасивна конструкција со глаголот get и нејзините можни преводни еквиваленти на македонски јазик. Целта на истражувањето е да се испита кои македонски конструкции се користат како функционални еквиваленти на англискиот get-пасив. За ова истражување е користена база на податоци од 180 паралелни примери, составена од авторите, со пребарување на преводи во двете насоки, англиско-македонски и македонско-англиски. Беше спроведена квалитативна и квантитативна анализа на собраните податоци, со цел да се воспостави корелација помеѓу англиската пасивна конструкција со глаголот get и нејзините македонски еквиваленти. По утврдување на сличностите и на разликите помеѓу get-пасивот и македонските пасивни конструкции (перифрастичниот и рефлексниот пасив), дојдовме до заклучок дека нема целосно совпаѓање, па затоа се очекуваше поширока разновидност на структурите во македонските примери. Така, дистрибуцијата на истоветните македонски структури овозможува да се добие увид како во природата на англискиот get-пасив така и во карактерот на малку проучуваните македонски пасивни конструкции, а дава и значајни насоки за преведувачите и за наставниците.