(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2018)
Предмет на oвој труд се англиските перифрастични предикати (ПП) со синсемантичкиот глагол (СГ) take. Овие конструкции се класифицираат во четири групи врз основа на семантички критериум, при што се дискутираат метафоричките проширувања на СГ take во сите групи. Се анализираат примери од ПП со take преземени од Британскиот национален корпус (БНК) и се дискутираат можностите кои се отвораат со употребата на ПП, наспроти соодветниот автосемантички глагол (АГ). Се истражува дали меѓу ПП со take и соодветниот АГ секогаш се воспоставува релација на синонимија, дали меѓу ПП со take и соодветниот АГ може да се воспостави видска разлика, дали и на кој начин ПП со take овозможуваат попрецизно изразување во однос на соодветниот АГ. Квалитативната анализа на собраните податоци е придружена со квантитативна анализа.