МЕТАФОРИЧКИТЕ КОНЦЕПТУАЛИЗАЦИИ НА НАДЕЖ (NADA) ВО ХРВАТСКИОТ ЈАЗИК: КОРПУСНО ИСТРАЖУВАЊЕ (Journal of Contemporary Philology, 2020)
Во овој труд се истражува улогата на метафората при концептуализирањето на именката ‘надеж’ (nada) во хрватскиот јазичен корус hrWaC. Со употреба на методот ,,анализа на метафорички колокации“ (Stefanowitsch 2006), се анализираат метафорите што го содржат зборот nada ‘надеж’. Анализарините модели беа издвоени по случаен избор од 1000 употреби и дополнителни употреби од листата на колокации поврзани со целниот збор.Анализата покажа дека концептуализирањето на зборот надеж (nada) во хрватскиот јазик е во ко релација со околу 50 метафорички изворни домени. Најчестите домени, предмет, сад и придружник, се однесуваат на многу видови емоции, карактерни особини и состојби. Ова истражување се заснова врз релевантните истражувања поврзани со концептуалното претставување на емоциите и метафорите при искажување емоции како дел од когнитивните проучувања во лингвистиката. Трудот претставува основа за идни квалитативни истражувања за концептот надеж како универзален концепт, кој, сепак, има свои културни специфики.
Keywords: метафори за надеж; хрватски јазик; hrWaC; емоционални метафори