ОБУКА СО ПРОГРАМАТА ЗА АВТОМАТСКО ПРЕПОЗНАВАЊЕ ГОВОР ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ИЗГОВОРОТ НА ВОКАЛИТЕ (Journal of Contemporary Philology, 2020)
Студијата има за цел да ги истражи системите за автоматско препознавање говор и нивната улога во подобрување на изговорот на вокали и нивото на препознавање на изговорот. Исто така, оваа студија истражува како учесниците гледаат на овие системи. Имено, 21 изучувачи на англискиот јазик учествуваа во оваа студија. Македонските изучувачи на англискиот јазик го вежбаа нивниот англиски изговор преку изговор на 26 зборови со следните минимални парови: /i/, /ɪ/; /æ/, /ɛ/; /u/, /ʊ/; /ɑ/, /ʌ/. Учесниците беа поделени во експериментална (11) и контролна група (10). Оваа студија користеше квалитативна и квантитативна анализа на податоците. Резултатите покажаа дека експерименталната група покажа подобрување на изговорот додека контролната група не покажа напредок. Беше утврдено дека излезниот напишан текст (autput) од програмата за автоматско препознавање на говор беше во рамките на прифатливо отстапување споредено со напишаниот текст од изучувачите. Исто така, иако изучувачите искажаа повремена фрустрација со погрешни резултати од страна на програмата, во главно, учесниците искажаа задоволство од обуката и изјавија дека оваа обука обезбеди практично и безбедно место за вежбање на нивниот изговор. Овие резултати даваат поддршка за употребата на програмата за автоматско препознавање на говор во наставата на англиски јазик. Истото е возможно со внимателно планирање и дирекција од страна на наставникот. Користењето на оваа програма како алатка за контролирана и структурирана обука со индивидуални зборови е особено применлива за подигање на фонолошката свест и перцепција на англиските вокали.
Keywords: автоматско препознавање говор; изучување јазик со помош на компјутерска технологија; изучување јазик со помош на мобилни уреди; вежбање изговор; англиски како странски јазик