ИГРАТА НА ЗБОРОВИ ВО АЛИСА ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА И НИВНИТЕ ЕКВИВАЛЕНТИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК (Journal of Contemporary Philology, 2020)
Целта на ова истражување е да ја претстави и да ја анализира играта на зборови во Алиса во земјата на чудата од Луис Кaрол. Особено внимание е посветено на различните видови игра на зборови, како и нивните македонски преводи. Целта на трудот е да се види на кои лингвистички техники е базирана играта на зборови и да ги претстави различните варијанти на нејзините македонски еквиваленти – каде се слични, а каде различни, кои техники се употребени од страна на преведувачите, како и дали е нивниот превод успешен. Избраната техника за оваа анализа е да се направи компаративна анализа меѓу оригиналот и преводите, како и меѓу шесте превода меѓусебно. Авторката заклучува дека најголем дел од преведувачите се стремат да го пренесат значењето на играта на зборови од оригиналот на македонски јазик – некои обиди се успешни, некои се доволно добри, нонекои се и разочарувачки.
Keywords: игра на зборови; јазични досетки; превод; Алиса во земјата на чудата; хумор