ПРОМЕНАТА НА КОДОВИТЕ ВО ГОВОРНАТА ВАРИЈАНТА НА АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК ВО ИНДИЈА: СТУДИЈА НА СЛУЧАЈ ВО СОЦИОПОЛИТИЧКИ ГОВОР (Journal of Contemporary Philology, 2021)
Во Индија присуството на индиската варијанта на англискиот јазик и промената на јазични кодови не е нов феномен. Сепак, има малку истражувања што го испитуваат овој феномен во жанрот социополитички говор, во телевизиските емисии (ток-шоу), во кои се користи индиска варијанатана англискиот јазик. Ова истражување е дел од долгогодишна студија што ги анализира шемите на промена на кодовите во вакви емисии снимени во последната декада и е првото истражување во низата истражувања. Преку квалитативна анализа на ток-шоу на индиски англиски, ќе се обидам даги одредам шемите на промена на кодовите и нивните функции. Истражувањето вклучува лингвистичка анализа, поточно, се користи теоријата на приспособување на Мајерхоф (Meyerhoff, 2007), конверзациската анализа на Сакс, Шеглоф и Џеферсон (Sacks, Schegloff, and Jeferrson, 1974) и рамката на светски варијанти на англискиот јазик, со цел да ги открие формите, функциите и мотивацијата за промената на кодови во англиски контекст. Резултатите ги потврдуваат сознанијата на Си (Si, 2010) дека говорителите повеќе преферираат промена на англиски варијанти и вметнувања отколку промени во хинду и промените само на хинду се многу ретки. Функциите на анализираните промени на кодови исто така укажуваат на намери да се реформулира, да се повтори, да се цитира, да се поврзе или да се оддалечи говорникот од соговорниците и да се созададе нагласување во дискурсот. Заклучокот ги презентира импликациите за индиската варијанта на англискиот јазик и овозможува идни истражувања.
Keywords: индиска варијанта на англискиот јазик; Хинглиш; светски варијанти на англискиот јазик; конверзациска анализа